GELDERLAND - “Met de al door het Rijk beschikbaar gestelde middelen werkt Gelderland voorlopig gewoon door aan noodzakelijke natuur- en stikstofmaatregelen.” zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op berichten dat het nieuwe kabinet wil stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied.
“We hebben geen officieel bericht gehad en ik vertrouw erop dat het kabinet met een andere oplossing komt.” aldus de gedeputeerde Landbouw, Natuur en Stikstof.
Streep door NPLG?
Afgelopen dagen verschenen er in de media berichten over het landelijk natuurbeleid en de stikstofaanpak. Hierin wordt gezegd dat er een streep gaat door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Wij hebben de plannen uitgewerkt in het Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG).
Belangrijk om vergunningverlening mogelijk te houden
“Dit soort berichten zijn wel even slikken voor iedereen die betrokken is bij de plannen, maar laten we vooral positief blijven. We kijken uit naar een andere aanpak: die tot goede werkbare oplossingen leidt. Ik ben wel erg benieuwd naar de rol van de provincies daarin. Ook is het essentieel om vergunningverlening voor woningbouw en bedrijvigheid mogelijk te houden.” zegt gedeputeerde Zoet.
Inzetten op innovatie
Het nieuwe kabinet-Schoof heeft in het hoofdlijnenakkoord aangegeven te willen inzetten op innovatie en vakmanschap in de landbouw. Zoet: “Die lijn steunen we. Binnenkort hopen we in Gelderland de 1e doelvoorschriftenvergunning te verlenen. Daarmee kunnen we de kansen van stikstofinnovaties beter gebruiken.”
We werken door
Helemaal verrast door de berichten zijn we niet. Al eerder werd het budget voor het programma ingetrokken. En we hadden zelf geconcludeerd dat het uitvoeren van onze plannen in het VLGG niet mogelijk is, met het beschikbare geld.
Voor de korte termijn verwacht de provincie een kleine € 900 miljoen te hebben voor stikstofreductie en natuurverbetering. Met dit geld werken we voorlopig gewoon door aan de meest noodzakelijke maatregelen. “We focussen daarbij op Winterswijk en de uiteraard de Veluwe. Want de Veluwe vormt nog altijd de sleutel voor het aanpakken van de stikstofproblematiek in Nederland”, aldus Zoet.