NEDERLAND - Maar liefst 25.000 kinderen in Nederland hebben een hartafwijking. Het is de meest voorkomende aangeboren afwijking én de meest voorkomende doodsoorzaak onder kinderen tot 15 jaar. Overleven betekent vaak leven met operaties, behandelingen en beperkingen. Een onzichtbare strijd die kinderen vanaf hun geboorte voeren. Stichting Hartekind en ambassadeurs Ruben Nicolai en Avalon Aardoom vragen in de Hartekindweek van 14 t/m 20 februari 2022 op bijzondere wijze aandacht voor de impact van een hartafwijking bij kinderen en zetten hun helden in het zonnetje.


In actie met #mijnhartkloptvoor

Tijdens de Hartekindweek komen hartekinderen en hun ouders in actie. Op social media delen zij onder de hashtag #mijnhartkloptvoor een persoonlijke (video)boodschap om iemand te bedanken die veel voor hen betekent in hun strijd. Presentator Ruben Nicolai en oud-shorttrackster Avalon Aardoom, beiden ambassadeur van Stichting Hartekind, kiezen uit alle berichten een aantal verhalen en gaan op pad om de held in kwestie extra in het zonnetje te zetten. De video’s van deze verrassingsacties worden gedurende de Hartekindweek gedeeld op de actiewebsite Mijnhartkloptvoor.nl.

Geen roze wolk

Hartekinderen bedanken onder andere artsen die zij zo lief vinden, buren die er altijd voor hen zijn en mensen die hen geholpen hebben bij de verwerking van de diagnose. Eén van de bedankberichten komt van Sabine, Wiebe en hun hartekind Daan. Toen de arts 2 dagen na de keizersnede een hartruis constateerde, vielen zij direct van hun roze wolk. Daan bleek een ernstige hartafwijking te hebben. Na vele ziekenhuisopnames en een openhartoperatie bij Daan stortte Sabine volledig in. De ouders van Wiebe namen de zorg voor Daan over, zodat Sabine kon herstellen. Inmiddels is Daan bijna 1 jaar en wonen zij nog steeds bij hen in. Reden genoeg om hun (schoon)ouders in het zonnetje te zetten!

Een hartekind ben je voor het leven

De impact van een hartafwijking bij kinderen is groot. Jaarlijks worden er 1.500 hartekinderen in Nederland geboren. Ongeveer twee derde van hen moet vlak na de geboorte één of meerdere levensreddende operatie(s) ondergaan. Bovendien hebben hartekinderen vaak een kortere levensverwachting en veel beperkingen door hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade. Helemaal gezond word je nooit; een hartekind ben je voor het leven.

Gewoon kind kunnen zijn

De actie #mijnhartkloptvoor is een initiatief van Stichting Hartekind. Hartekind is het enige CBFerkende Goede Doel in Nederland dat zich uitsluitend inzet voor het vergroten van de overlevingskans van hartekinderen en het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Door de financiering van onderzoek, leren artsen complicaties, restafwijkingen, hersenschade en ontwikkelingsproblemen beter begrijpen, behandelen en voorkomen. Met als ultiem doel om de wens van alle 25.000 hartekinderen in Nederland te vervullen: gewoon kind kunnen zijn.

Bekijk hier de promo van Mijn hart klopt voor met hartekind Daan.