NUNSPEET - Op donderdag 23 maart is Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh in gebruik genomen. Een energieneutrale, multifunctionele accommodatie met zwembad, sport- en turnhal. Een meer dan waardige vervanger van het huidige Sport en Recreatiecentrum De Brake. De Wiltsangh heeft bovendien enkele bijzondere primeurs, waaronder een chloorvrij binnenbad.


Zwembaden

Voor zwemmers die gevoelig zijn voor rode ogen of chloorlucht is het chloorvrije binnenbad in Nunspeet een uitkomst. Dit bad is het eerste chloorvrije openbare binnenbad in Europa. Volgens de Zwemwaterwet moet er chloor in zwemwater zitten om ziekteverwekkers snel af te doden. Bij de waterbehandeling voor het chloorvrije binnenbad is dit onder meer opgelost door een dubbele barrière – ultrafiltratie en UV-desinfectie – tegen alle ziekteverwekkers op te nemen. De provincie verleende hiervoor de ontheffing en houdt hier toezicht op. Daarnaast zijn er voorzieningen opgenomen om de waterkwaliteit continu goed in de gaten te houden. Ook voert een extern laboratorium regelmatig extra controles uit van de waterkwaliteit.

De nieuwe waterbehandelingstechniek is ontwikkeld door Hellebrekers uit Nunspeet. Uitvinder Maarten Keuten legt uit: “We hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een chloorvrij openbaar zwembad te maken. We zijn veel te weten gekomen over het vuil dat een zwemmer afgeeft en hoe we dit zonder gebruik van chloor uit het water kunnen verwijderen. Ook de doorstroming van een zwembad is daarbij bestudeerd en verbeterd. Met hulp van simulatiemodellen hebben we het definitieve systeem ontworpen.” Voor de UV-desinfectie zocht Hellebrekers de samenwerking met Van Remmen UV Technology uit Wijhe.

Gedeputeerde Jan Markink: “We willen sport in Gelderland verduurzamen. Als provincie ondersteunen we deze primeur daarom van harte. Hoe mooi zou het zijn als we voortaan geen chloor meer nodig hebben in onze zwembaden. Dat is beter voor het milieu en fijner zwemmen.” Ook verantwoordelijk wethouder Mark van de Bunte is blij met deze innovatie: “Een wereldwijde primeur in Nunspeet door een Nunspeetse partij. Daar zijn we bijzonder trots op.”

Behalve het chloorvrije bad heeft De Wiltsangh nog een 6-baanswedstrijdbad en een recreatief zwemgedeelte. Een Nederlandse primeur: het wedstrijdbad met verstelbare bodem is voorzien van fonteinen en met behulp van projectie op het zwemwater kan deze ingezet worden voor interactieve spellen. Het recreatieve gedeelte is volledig uitgerust met onder andere een spraypark, whirlpool, stoomcabine, familie- en bandenglijbaan. Zowel het wedstrijdbad als de recreatieve baden zijn chloorarm. Ter ondersteuning van dit project verleende de Provincie Gelderland een subsidie van 250.000 euro.

Sport- en turnhal

De sporthal in De Wiltsangh is met 4 meter uitloopruimte aan alle zijden groter dan de zaal in de Brake. De hal kan in drie aparte zalen verdeeld worden en het middelste vak is voorzien van een projector waarmee spellen op de muur en vloer geprojecteerd kunnen worden. Daarnaast is er een aparte turnhal met een vaste opstelling van turntoestellen waaronder een landingskuil. De volledige vloer is bekleed met matten en kussens. Beide hallen hebben eigen kleedkamers. Ook zijn er aparte kleedkamers voor de korfbalvereniging en hebben zij een eigen opgang naar het buitenterrein.

Verantwoordelijk wethouder Mark van de Bunte: “Wat staat er een prachtige accommodatie. Er hebben ontzettend veel mensen aan meegewerkt. We zijn de gemeenteraad dankbaar voor het beschikbaar stellen van het budget. En we kijken terug op een fijne samenwerking met Van Norel Bouwgroep uit Epe, Hellebrekers uit Nunspeet, veel (lokale) onderaannemers, de provincie, de (sport) verenigingen en Sportbedrijf Nunspeet, die de exploitatie op zich neemt. Onze inwoners, verenigingen en toeristen kunnen vanaf nu volop genieten van dit Sportief Recreatiecentrum.”

Gedeputeerde Jan Markink vult aan: “Als provincie werken we graag mee aan dit soort innovaties die Gelderland schoner, gezonder of mooier maken. Het is echt een prachtig sportcomplex. Daar mag Nunspeet trots op zijn. Dit is het zwembad van de toekomst, energieneutraal en duurzaam.”