NUNSPEET - Ondermijning is een groeiend probleem. Daarom heeft de gemeente een eigen meldpunt opgezet waar inwoners en ondernemers verdachte activiteiten kunnen melden.

Ondermijning. Criminelen maken steeds vaker gebruik van legale bedrijven en diensten voor hun illegale activiteiten. Denk hierbij aan drugshandel, witwasoperaties, illegale hennepteelt en drugslaboratoria. Om ondermijning goed aan te kunnen pakken, werkt de gemeente hierin samen met o.a. de politie. Inwoners en ondernemers zien veel van wat er in hun omgeving gebeurt. Daarom is het belangrijk dat zij de signalen van ondermijning herkennen en dit melden bij de gemeente. Het melden van signalen van ondermijning kan al via de politie en Meld Misdaad Anoniem (MMA), maar de gemeente wil ook een eigen meldpunt.

Burgemeester Blom: “De politie pakt veel zaken op, maar het controleren op het naleven van een vergunning of bestemmingsplan moet door de gemeente gebeuren. En via MMA krijgen wij de meldingen niet door als de identiteit van de melder herleid kan worden. Hierdoor kunnen wij als gemeente belangrijke informatie missen. De gemeente is vaak de regievoerder en werkt samen met ook andere partijen die van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse Arbeidsinspectie en de brandweer.”

Herkennen van signalen

Het herkennen van ondermijnende activiteiten is van groot belang. Ze vormen niet alleen een gevaar voor de veiligheid. Ze veroorzaken ook oneerlijke concurrentie waar eerlijke ondernemers onder lijden. Signalen waar je op kunt letten:
Onduidelijke bedrijfsactiviteiten, geen aanloop in de winkel/het bedrijf, afwijkende openingstijden (vaak gesloten), alleen contant kunnen betalen, aanloop op vreemde tijdstippen, veel bezoekers die maar kort blijven, afgeplakte ramen, beslagen of vochtige ramen, beveiligingscamera’s, luxe auto’s of levensstijl.

Hoe melden?

Elke bijdrage is belangrijk in de strijd tegen ondermijning. Ziet u verdachte activiteiten? Aarzel niet om deze (anoniem) te melden. Meld het via nunspeet.nl/ietsmelden of bel naar de gemeente via (0341) 25 99 11. Bel 112 in geval van spoed.