NUNSPEET - Op woensdagavond 14 oktober ging burgemeester Van de Weerd digitaal in gesprek met enkele jongeren uit onze gemeente. Centraal stond de vraag: ‘hoe beleven jongeren deze moeilijke coronaperiode?’ Een open en verhelderend gesprek.


De jongeren redden zich wel. School gaat goed, maar ze missen een uitlaatklep. Even ontspannen met vrienden en vriendinnen bij elkaar na een week online lessen volgen kan nu niet. Maar goed, het zijn de regels dus ze houden zich eraan. Het mondkapje is met name op school niet te doen, maar als het ook maar iets bijdraagt aan het geheel dan is het de moeite waard.

Wel vinden zij dat er één lijn getrokken moet worden in de maatregelen. Communiceer wat de gedachte is achter een bepaalde maatregel. En wat mag er nog wel? Geef dat ook aan.

Er mag best strenger gehandhaafd worden. De regels zijn er voor iedereen, van jong tot oud, dus ook ouderen moeten niet samenscholen en de maatregelen opvolgen. Uiteindelijk doen we het vooral voor hen. De klachten bij jongeren zijn toch veel minder heftig.

De stijging in besmettingen en de toenemende druk onder zorgpersoneel baart hen zorgen. We moeten niet in een situatie komen dat het zorgpersoneel moet kiezen wie er wel en wie er geen zorg krijgt. En ook het sluiten van de horeca vinden ze een ingrijpende maatregel. Veel restaurants en cafés hebben de zaken goed op orde. Kan er niet meer maatwerk geleverd worden voor hen? Bovendien werken veel jongeren in de horeca en zijn zij nu hun inkomsten kwijt. Ouders moeten nu financieel inspringen.

De naderende vakanties en jaarwisseling worden ook besproken. Hoe moeten we hiermee omgaan? Na vakanties verplicht in quarantaine en het afnemen van een sneltest bij terugkomst wordt aangedragen en het idee om een feest te organiseren rondom oud&nieuw met vooraf verplicht een sneltest wordt - met de nadruk op betrouwbare tests – wordt geopperd.

Burgemeester Van de Weerd: “Het was een heel waardevol gesprek. Ik vond het fijn en leuk om met jongeren in gesprek te gaan en ik denk erover om dit binnen afzienbare tijd te herhalen. We vinden het belangrijk wat de jeugd vindt en denkt en willen hen dan ook vragen om met ideeën te komen. Wat kunnen we wel doen rondom de jaarwisseling?”